Image
Aklab Group | 10/1/2023 | Haberler

Erzurum'dan Avrupa'ya Uzanan Ticaret Köprüsü: Medikal Ürünler Uluslararası Pazarlarda

Erzurum'dan Avrupa'ya Uzanan Ticaret Köprüsü: Medikal Ürünler Uluslararası Pazarlarda

Erzurumlu Girişimci Hakan Ak, Devlet Desteğiyle Medikal Ürün ve Laboratuvar Malzemesi İhracatını Artırdı


Erzurum'da faaliyet gösteren  girişimci Hakan Ak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) destekleriyle işini geliştirerek medikal ürün ve laboratuvar malzemesi ihracatını ve istihdamını artırdı.

Aziziye Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında üretim yapan Ak, 2021 yılında KOSGEB'in İleri Girişimci Destek Programı'ndan aldığı destekle işini büyüttü. Bu sayede üretim hızı artan, istihdamı artan ve sektörde markasını sağlamlaştıran Ak, KOSGEB'in Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) İnovasyon Destek Programı'ndan da faydalandı ve makine ve teçhizat donanım desteği aldı.

Bu yıl ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın KOBİ Teknoyatırım Destek Programı'ndan geri ödemeli destek alan Ak, ürünlerini İtalya, Almanya ve Azerbaycan'daki şubeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.



Hedef: 2024'te Kapasitede %40 Artış

Ülke ekonomisine katkıda bulunmayı ve medikal sektörde en iyi hizmeti vermeyi hedefleyen Hakan Ak, tesisindeki istihdamı da artırmayı planlıyor. "KOSGEB'e 3 yeni mikro teknoloji ölçeğinde AR-GE projemiz var. Bu projeler tamamlandıktan sonra 2024'ün ilk 6 ayında kapasitemizde yüzde 40 artış bekliyoruz, şu anda 60 kişiyi istihdam ettiğini ve bu sayıyı ikiye veya üçe katlamayı hedeflediğini söyledi.



AR-GE'de Akademisyenlerle İşbirliği

Farklı ülkelerdeki medikal fuarlara katılarak sürekli gelişmeye devam eden Hakan Ak, "Hizmet alanlarımızdaki bütün ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. İstanbul'daki fabrikamızın bir kısmını Erzurum'a taşıyarak kapasitemizi 2 katına çıkarmayı düşünüyoruz." açıklamasında bulundu. Ak, KOSGEB desteğiyle yeniledikleri makine ve teçhizat sayesinde kapasitelerini artırdıklarını ve yeni projelerle bu artışı sürdürmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.


Güneş Enerjisiyle %50 Elektrik Tasarrufu

Fabrikanın çatısına yerleştirdikleri güneş panelleriyle kullanılan elektriğin %40 ila 50'sini karşıladıklarını da vurguladı.



Hedef: Sektörde Dışa Bağımlılığı Kaldırmak

İhracata Türk devletleriyle başladıklarını anlatan Hakan Ak, "Yurt içine ve dışına satış yapıyoruz. Almanya, İtalya ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, yurt içinde Ankara ve İstanbul'da şubelerimiz var. Hastane ve laboratuvar hizmetlerinin plastik sarf malzeme üretimlerini yapıyoruz. 2024 için 4-5 milyon dolar civarında ihracat hedefliyoruz." dedi.

Sektörde dışa bağımlılığı kaldırmayı hedefleyen Ak, ilerleyen dönemlerde dışarıdan alınan klinik ürünleri de üreterek ekonomiye ayrı bir katkıda bulunmak istediğini kaydetti.